Veilig surfen

In je browser wordt de geschiedenis opgeslagen van alle websites die je hebt bezocht. Je kunt deze gegevens uit de browser verwijderen zodat niemand kan zien welke websites je hebt bezocht. Daarnaast is er de mogelijkheid om in een privémodus websites te bezoeken, zodat deze gegevens niet worden onthouden door de browser. 


Geschiedenis wissen

Je browser bewaart de webpagina’s die je de afgelopen tijd hebt bezocht onder het tabblad ‘Geschiedenis’. Dit betekent dat anderen kunnen bekijken welke websites je hebt bezocht. Daarom kan het van pas komen om je browsegeschiedenis te wissen. Hieronder staat per browser hoe je dit doet.

Internet Explorer
Internet Explorer 7 t/m 10: 
Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Extra’ en selecteer ‘Internetopties’. Klik onder het tabblad ‘Algemeen’, bij het kopje ‘Browsegeschiedenis’ op ‘Verwijderen…’. Vink aan welke gegevens je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijderen’.

Internet Explorer 11: 
Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Instellingen’. Klik op ‘Opties' en klik onder het kopje ‘Geschiedenis’ op ‘Selecteren’. Selecteer het vakje ‘Browsegeschiedenis’ en klik vervolgens op ’Verwijderen’.

Google Chrome
Klik op het Google Chrome-menu op de ‘browserwerkbalk’, rechtsboven in de browser. Selecteer ‘Geschiedenis’ en selecteer ‘Browsegegevens wissen’. Vink het selectievakje 'Browsegeschiedenis' aan in het dialoogvenster dat wordt weergegeven. Gebruik de vervolgkeuzelijst bovenaan om te selecteren welke gegevens je wilt verwijderen. 
Klik op ‘Browsegegevens wissen’.

Mozilla Firefox
Klik rechtsboven in de browser op de menuknop. Kies voor de optie ‘Geschiedenis’ en daarna ‘Recente geschiedenis wissen’. Klik op de vervolgkeuzelijst naast ‘Te wissen tijdsperiode’ om te kiezen van welke tijdsperiode de geschiedenis gewist moet worden. Klik vervolgens naast het pijltje op ‘Details’ en vink ‘browsegeschiedenis’ aan. Klik tot slot op de knop ‘Nu Wissen’.


Privemodus

Bijna alle moderne browsers beschikken tegenwoordig over een privémodus. Zo worden belangrijke gegevens, zoals cookies en geschiedenis, niet onthouden. Hieronder staat per browser hoe je dat moet instellen.

Internet Explorer
Klik rechtsboven in de browser op de knop ‘Extra’. Selecteer ’Beveiliging’. Als je over Internet Explorer 11 beschikt, selecteer dan eerst ’Internetopties’. Klik op het pijltje en klik op ‘InPrivate Navigatie’. De pagina ’about:inprivate’ zal verschijnen. Hier staat of je ‘InPrivate’ surft. 
Tip: als er een snelkoppeling van Internet Explorer op je taakbalk staat, kan je ‘InPrivate’ makkelijk openen door met je rechter muisknop op het Internet Explorer logo te klikken en dan op ’InPrivate Navigatie Starten’ te klikken.

Google Chrome
Start Google Chrome en klik rechtsboven op de steeksleutel. Zoek naar ‘Nieuw Incognitovenster’ en klik daarop. Een informatiepagina zal verschijnen. Herkennen of je Incognito surft is in Chrome makkelijk: zie je linksboven een mannetje met een hoed? Dan surf je Incognito.
Tip: als er een snelkoppeling van Google Chrome op je taakbalk staat, kan je makkelijk een ’Incognitovenster’ openen door met je rechter muisknop op het Google Chrome logo te klikken en dan op ‘Nieuw Incognitovenster’ te klikken.

Mozilla Firefox
Open Mozilla Firefox en druk op ALT. Je zal nu het menu te zien krijgen (Bestand, Bewerken, enz.). Ga naar Extra en druk op "Privénavigatie starten". Ook hier zal je een informatiescherm te zien krijgen. Wil je altijd in de Privémodus surfen in Firefox? Druk dan op Extra en zoek in de lijst naar Opties. Ga naar de tab Privacy en vink "Automatisch Firefox in een privénavigatie starten" aan.


Bron: WikiBooks