De afgelopen tijd is er meer aandacht voor de impact van seksueel misbruik. Uit recente berichten blijkt dat er meer meldingen binnenkomen bij de politie over seksuele misdrijven. Ook is er een nieuwe campagne gestart om de samenleving bewust te maken van de gevolgen van seksueel misbruik. Met de oproep #durftehoren worden omstanders aangespoord om écht te luisteren naar het verhaal van slachtoffers.

Meer meldingen bij de politie

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal meldingen van seksuele misdrijven het afgelopen jaar is gestegen. In totaal registreerde de politie 14.802 meldingen van seksuele delicten, een toename van bijna 800 ten opzichte van 2023, toen er 14.015 meldingen waren. De stijging werd vooral zichtbaar in de tweede helft van 2024, toen het aantal meldingen 16 procent hoger lag dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Binnen deze cijfers ontving de politie 3.288 meldingen van aanranding en 3.391 meldingen van verkrachting. Daarnaast werden 742 meldingen geclassificeerd als een mogelijke schuld-/opzetaanranding (zonder dwang) en 331 als een mogelijke schuld-/opzetverkrachting (zonder dwang). Ook werd melding gemaakt van 298 incidenten van seksuele intimidatie in het openbaar en 131 gevallen van sexchatting.

Dit betekent niet per se dat er in 2024 meer seksueel misbruik plaatsvond, maar wel dat meer slachtoffers de moed vinden om hun verhaal te vertellen en hier melding van te maken.

Een campagne die oproept tot luisteren

Naast de stijging in meldingen, is er een nieuwe campagne gelanceerd die oproept om te luisteren naar slachtoffers van seksueel misbruik. De campagne #durftehoren richt zich op het serieus nemen van ervaringen en het erkennen van de enorme impact die seksueel misbruik kan hebben op iemands leven. Luisteren zonder oordeel, zonder weg te kijken, kan een wereld van verschil maken.

De campagne vertelt de verhalen van slachtoffers en laat zien wat zij nodig hebben: erkenning, steun en begrip. Een belangrijk aspect is dat de campagne mensen oproept om actief te luisteren en niet direct met adviezen of oordelen te komen. Veel slachtoffers voelen zich niet gehoord of ervaren dat hun pijn wordt gebagatelliseerd. Door een omgeving te creëren waarin het veilig voelt om te praten, kunnen omstanders bijdragen aan herstel.

Voor omstanders – familie, vrienden, gemeenteleden – is dit een belangrijk signaal. Het kan voor slachtoffers lastig zijn om over misbruik te praten, maar juist door te luisteren en steun te bieden, kan het herstelproces beginnen. Slachtoffers voelen zich dan veiliger om hun pijn te delen en hulp te zoeken.

Anoniem contact

Wil je anoniem praten over online seksueel misbruik? Neem contact op met onze coaches. Bij ons blijf je helemaal anoniem. Wij zitten klaar om naar je te luisteren.

Of lees hoe je steun kunt bieden aan iemand die vertelt seksueel misbruik te hebben meegemaakt.

Bronnen

Zie de website van de politie om de cijfers van 2024 te bekijken.

Zie de website van het Centrum Seksueel Geweld om alles te lezen over de campagne ‘Durf te horen’.