Hulp

Ik zit in een situatie van seksueel misbruik
Wat ontzettend dapper dat je leest over seksueel misbruik en wat je aan jouw situatie kan doen. Ga daarmee door!
Zoek mensen die jij vertrouwt, en vertel aan hen over wat jou overkomt. Gebeurt er niks? Vertel het aan nog meer mensen. Net zolang tot je de hulp krijgt die je verdient! Onthoud: Er zijn altijd mensen die achter je gaan staan.
Weet je niemand wie je kan vertellen over het seksueel misbruik dat jou overkomt, of wil je eerst anoniem blijven? Neem dan anoniem contact op met het Reformatorisch Meldpunt. Hier zitten mensen klaar die naar je luisteren en met je meedenken wat je kunt doen.
 
Ik ben vroeger misbruikt
Wat moeilijk dat jou vroeger seksueel misbruik is overkomen. Dapper dat je hiermee aan de slag gaat!
Ga naar een psycholoog of psychotherapaut. Zij kunnen je helpen bij de verwerking van het misbruik. Vraag bij je huisarts om een verwijzing.
Zoek een hulpverlener die bij jou past. Dat hoeft niet je eerste hulpverlener te zijn. Geef dat gerust aan, en zoek verder naar hulp die wel bij jou past.
Ben je in therapie, maar heb je af en toe een extra luisterend oor nodig? Het Reformatorisch Meldpunt is er ook voor jou. Neem anoniem contact op. Wij zitten klaar om naar je te luisteren.

Ik heb een vermoeden van seksueel misbruik
Goed dat je op zoek bent naar meer informatie bij vermoeden van seksueel misbruik. In een situatie van seksueel misbruik kan je het verschil maken in het leven van een slachtoffer. Hoe eerder seksueel misbruik stopt, hoe beter.
De eerste stap bij vermoedens van seksueel misbruik is, wanneer mogelijk, je vermoedens te delen met betrokkenen. Let erop dat je dit zeer zorgvuldig doet. Begin met het bespreken van de signalen die je hebt en vraag of de betrokkene daar meer uitleg over kan geven. Ook kan je benoemen dat je je zorgen maakt.
Wanneer je na het gesprek je nog steeds zorgen maakt, of wanneer het niet mogelijk is de betrokkenen te spreken, bespreek je de vermoedens met een deskundig iemand. Op school kan dit bijvoorbeeld een schoolmaatschappelijk werker zijn. In je persoonlijke omgeving benader je hiervoor Veilig Thuis
Wees altijd tot steun van het vermoedelijke slachtoffer, en zet geen stappen zonder het vermoedelijke slachtoffer hierover in te lichten. 
Onthoud: seksueel misbruik stopt nooit vanzelf. Wij willen je aanmoedigen om door te gaan met het aankaarten van de situatie waarover je vermoedens hebt van seksueel misbruik. Wil je anoniem advies inwinnen over jouw situatie, neem dan anoniem contact op via onderstaande link.     


Doorpraten over wat je op deze pagina hebt gelezen? Neem anoniem contact op.