Praten

Praten over seksueel misbruik is enorm moeilijk. Bij een onderzoek onder 160 incestslachtoffers bleek dat het gemiddeld 17,7 jaar duurde voordat de slachtoffers voor het eerst over het misbruik spraken (bron, p. 28).

Waarom is praten over seksueel misbruik zo moeilijk?
Praten over seksueel misbruik is erg moeilijk omdat slachtoffers bijna altijd veel schaamte- en schuldgevoel ervaren over het misbruik. Dat is een grote drempel om het zwijgen te doorbreken.
Ook het gevoel van loyaliteit aan de dader (en omstanders) weerhoudt een slachtoffer om te gaan praten. Wat gaat er gebeuren met het gezin wanneer een slachtoffer vertelt over het misbruik door de vader?
 
Hierbij zal een dader ook gebruik maken van dit gevoel van het slachtoffer door dreigementen. “Mama zal weggaan als ze het merkt.” “Het komt door jezelf. Je gedraagt je uitdagend.”
 
Toch is praten over seksueel misbruik noodzakelijk.
Het is begrijpelijk hoe moeilijk het is om te praten over seksueel misbruik. Maar niemand heeft het recht om jou seksueel te misbruiken.
Om seksueel misbruik te stoppen en om het te verwerken, is het noodzakelijk om het zwijgen te verbreken en te gaan praten over het seksueel misbruik dat jou overkomt of overkwam. Klik hier voor informatie over wat jij kan doen. 
 

Doorpraten over wat je op deze pagina hebt gelezen? Neem anoniem contact op.